lårsmerter - smerte lår - naprapat Fredrikstad Rygg- og Leddsenter

Om du har smerter i låret kan det ha mange forskjellige kilder. Før vi vet hvordan vi skal behandle dette må f.eks. vite om du har gjort noe for å få smerter eller om de «bare kom»? Startet de gradvis eller var det brå smertedebut? Vi ønsker også å vite om du kan provosere frem smerten selv – når gjør det ekstra vondt? Og selvsagt HVOR i låret smertene sitter. Har du vondt andre steder samtidig?

Har du vondt i korsryggen eller bekkenet samtidig, er det sannsynlig at smertene kan stråle herfra. Symptomene (smerter, nummenhet, prikking, svakhet, stivhet…) strekker seg iblant også helt ned i foten. Øvre del av korsryggen gir gjerne symptomer foran på låret, nedre del av korsryggen holder seg mer på baksiden. Bekkenet kan stråle foran og bak på låret.  Du bør faktisk heller ikke ha vondt i selve ryggen for at lårplagene skal kunne komme fra ryggen. Kommer smertene fra ryggen, vil man ofte ha ekstra smerter når man belaster/beveger ryggen – vanlige situasjoner er f.eks. å sitte, bøye seg frem, lene seg bakover, vri seg i seng, ligge lenge, stå lenge osv. En del kjenner også lårsmerter fra ryggen når man hoster eller nyser! Les mer her!

Tilstander rundt hoften vil kunne gi smerter i låret (og også videre nedover i beinet).  Idrettsutøvere sliter gjerne med hofteimpingement (eller enda vanligere; vanlige stivheter som simulerer hofteimpingement), overbelastningsirritasjoner i senesfestene til hoftens muskler, muskelstrekker som strekk i lysken og slimposebetennelser f.eks på utsiden av hoften – trochanterbursitt . Trochanterbursitt er absolutt ikke forbeholdt idrettsutøvere, denne er vanlig også hos befolkningen ellers – selv om forskning viser at det oftest er senefestene på utsiden av låret som gir smerter, ikke slimposen. Piriformissyndrom er også vanlig. Ved økende alder bør man absolutt tenke på hofteleddsartrose som en kilde – og etter et fall også vurdere lårhalsbrudd. Et lårhalsbrudd (lårhalsen sitter helt øverst på låret/i hoften) trenger faktisk ikke gi andre symptomer enn knesmerter! Fellesnevner for hofteplager er smerter ved belastning av hoften og problemer med å gå/løpe er noe av det som er vanligst, kombinert med smerter/problemer med å bevege låret i ulike retninger.

Lokale skader og overbelastninger i låret skjer selvsagt også – i idretten er det vanlig med strekk både på forside og bakside lår, samt direkte smeller på musklene (muskelkontusjon, «lårhøne»). Av overbelastninger som man på folkemunne kaller senebetennelser er det vanligst på bakside lår opp mot sitteknuten. Muskelspenninger som følge av mye belastning vil også ofte skape verk i lårene.

Ulike plager i kneet kan også spre smerten til låret.

Smerter i låret kan også skyldes ulike sykdomstilstander, og bl.a. nervebetennelser skapt av f.eks diabetes kan skape slike smerter. Videre kan sykdommer i hud, indre organer, blodårer og skjelett gi smerter i låret. Føler du andre symptomer/sykdomstegn i tillegg til smerter er det viktig at du oppsøker lege.

Har du smerter i låret og ønsker vurdering hos naprapat og Fredrikstad Rygg- og Leddsenter? Ring oss på 69319911, send oss en mail via skjemaet under eller klikk her for å komme til online timebestilling!