Hofteartrose (coxartrose) er ikke like vanlig som artrose i fingre eller knær, men rundt 5% av aldersgruppen 50-60 år har dette. Smertelokalisasjonen er som regel knyttet til lysken, men en del kjenne smerter også innside/ytterside lår. En person med hofteleddsartrose, griper ofte rundt hoften rett i overkant av «kulen» på ytterside hoft slik at tommel og pekefinger former en C, et såkalt C-tegn, når man skal beskrive hvor smertene sitter. Smertene blir da beskrevet som dype/innvendige smerter. Noen kjenner ikke smerte i hoften, men kun i (innsiden av) kneet.

Bildet er hentet fra C-Corpus etter tillatelse fra Programvareforlaget.

Smerter langs hoftekammen og «utvendige» smerter på yttersiden og/eller i setet som mange tenker på som «hoftesmerter» stammer som regel fra korsrygg/bekken, fra en slimpose eller senefeste på kulen på ytteriden eller er rent muskulære: Det er sjeldent disse smertene kommer fra selve hofteleddet.

Hofteleddsdysplasi, lårhalsbrudd og inneklemmingssyndrom i hofteledd er eksempler på diagnoser som symptommessig iblant kan minne om artrose.

Mange med hofteleddsartrose får en annerledes gange – ofte for å forsøke å unngå smerter. Foruten smerter ved gange, vil mange kjenne stivhet når man skal reise seg etter å ha sittet en stund. Ettersom hofteleddet får nedsatt bevegelighet, vil dagligdagse ting som å ta på sokker, gå inn/ut av bil og plukke opp ting fra gulvet også ofte bli problemer.

Alder, inaktivitet, kjønn (kvinne), arv, overvekt, tidligere leddskade, tungt arbeid/idrett og muskelsvakhet er alle risikofaktorer for utvikling av hofteartrose. Ser man spesifikt på arbeidsmiljøets påvirkning, har man funnet at løfte/bære mye i jobben, mye stående arbeid, generelt tungt arbeid, arbeid i ikke-nøytral arbeidsstilling og mye trappegang/klatring i stiger øker risiko for utvikling av artrose. Har man hofteplager, øker sannsynligheten for at det er artrose jo flere av kriteriene over du oppfyller.

Konsultasjon hos naprapat.

Utover vår artroseskole, Artrosehjelpen, der trening kombineres med undervisning om artrose, smerter og hjelpemidler, tilbyr FRL også naprapati. Naprapatkonsultasjon gjennomføres uavhengig av artrosekurset, men kan gjerne kombineres. Ved stivhet i hofteleddet, brukes ofte mobiliserings- og/eller manipulasjonsteknikker.

Samspillet mellom nærliggende områder som korsrygg, bekken, kne og fot/ankel evalueres også. Dette gjelder både samarbeid om funksjoner, og at smerter i hoften iblant skyldes irritasjoner i f.eks. korsrygg. Muskelteknikker som triggerpunktsbehandling, massasje, tøyninger og iblant nåler inkluderes gjerne også. Hovedmålet er å forsøke og bidra til smertelindring og en god funksjon så tidlig som mulig – slik at du kan komme i gang med trening raskere.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge plager?

Har man fått artrose, har man et på livstid. Men man kan gjøre mye for å bli kvitt eller lindre plagene. Generell fysisk aktivitet, spesifikk trening av kne og endring av ulike livsstilsfaktorer kan bidra til vesentlig smertelindring. Lær mer om dette på vår artroseskole!!