Piriformissyndrom er en tilstand som ofte er smertefull – og lett kan forveksles med symptomene fra en prolaps i korsryggen. Piriformissyndrom er at en irritert og spent piriformismuskel (dypt i setet, en viktig hoftestabilisator) legger press på isjiasnerven i dens forløp på vei nedover beinet. Isjiasnerven ligger rett under piriformis, og hos noen få passerer også nerven tvers gjennom muskelen. En naprapat jobber ofte mye med triggerpunkter – og disse hyperfølsomme punktene i flere av setesmusklene, kan også gi liknende symptomer. Irritasjon av piriformis og andre setesmuskler, kan komme av direkte traume mot setet som ved et fall, eller som overbelastning litt over tid. Økning av treningsmengde eller benlengdeforskjell er eksempler på vanlige årsaker. Har man lommeboken i baklomma, kan dette også utløse irritasjon i piriformis over tid.

Piriformissyndrom gir gjerne smerte i setet/i hoften, verk i korsryggen er ikke uvanlig og det kan også gi en strålende smerte (eller nummenhet)  nedover benet. Smertene blir ofte verre av å sitte, gå eller stå. Treningsøvelser som knebøy eller utoverføring av benet (hofteabduksjon) kan også være plagsomme. Noen halter når man går. Et tegn på at piriformis (og andre setesmuskler) er anspente, kan være å se på føttene dine når du ligger flatt på ryggen med rette bein: Om foten på den smertefulle siden peker mer ut til siden enn på motsatt bein, kan dette skyldes piriformis. Mange med slike symptomer blir henvist til MR på grunn av at man mistenker prolaps, men bildene gir sjelden forklaring på smertene ved piriformissyndrom.

Lidelsen er vanligst hos kvinner generelt, og man ser den oftere hos skiløpere, syklister, yrkessjåfører og tennisspillere enn hos befolkningen generelt.

Piriformissyndrom kommer i hovedsak tre mulige årsaker: Muskelspenninger/triggerpunkter i piriformismuskelen, trykk mot tilhørende muskler, nerver eller blodårer i åpningen i bekkenet som piriformis går ut av, eller stivhet i bekkenleddet. Nedsatt funksjon andre steder som f.eks. korsrygg, kjernemuskler eller føtter kan også lede til muskelspenningene som gir trykk mot nerven. Naprapaten vil som alltid lete etter den bakenforliggende årsakene til hvorfor en struktur smerter.

Har du piriformissyndrom? Har du vondt i setet? Gjør det vondt å sitte, stå eller gå? Kontakt naprapat på Fredrikstad Rygg- og Leddsenter for nærmere evaluering av smertene! Klikk her eller ring 69319911!