Trochantertendinitt (tendinopati) / trochanterbursitt

Smerter rundt trochanter major (en del av lårbeinet; kulen man har på utsiden av hoften ved overgangen til låret) kan skyldes mye, men her skal vi fokusere på setesmusklenes sener som fester mot lårbeinet og slimposer i området. På MR-svar leser man ofte tendinitt, som er et annet ord for senebetennelse. Svært sjeldent er det (med unntak i akuttfasen) snakk om ekte betennelsessubstanser i området – og mer riktig benevning er derfor senelidelse eller tendinopati/tendinose, spesielt om du har hatt det en stund. Les mer om dette her! Andre smertekilder her er bl.a. rygg og hofteledd, samt også muskulære spenninger. Det går et langt senedrag fra setesmuskler og hoftebøyere over trochanter (og videre ned til øvre del av leggen – tractus iliotibialis/iliotibialbåndet eller ITB som det ofte forkortes)  – som kan forårsake kompresjon og friksjon av sener og slimposer under. Tidligere anså man at det som regel var slimposene som skapte smerter rundt trochanter, men nyere studier har funnet at det i 90% av tilfellene er senene (til setesmusklene gluteus medius/minimus) som er smertekildene. Mange med denne lidelsen kjenner også at det kan stråle smerter ned i lår/legg/fot i tillegg.

10-25% av befolkningen får smerter rundt trochanter, og det er vanligst blant kvinner og blant de som har artrose i kneet eller problemer med iliotibialbåndet. Prime time for utvikling av tilstanden er 40-60års alder. Løpere, særlig langdistanseløpere, rammes spesielt ofte. Mange oppsøker naprapat når de har startet å løpe, har endret treningsmengde og/eller underlag.

Trochanter tendinitt (tendinopati) / trochanter bursitt kan skapes bl.a. av direkte slag/fall på området, langvarig kompresjon, for rask økning av treningsmengde, endring i underlag, benlengdeforskjell, fotfeilstilling, feil sko eller nye sko, endret bevegelsesmønster som følge av annen skade/stivhet (f.eks. i motsatt fot eller i ryggen), endret funksjon i hofteledd, svake hoftemuskler, om man står på ett bein over lenger tid og gåing/løping.

Karakteristisk for smertene er ømhet når man ligger på den affekterte siden, samt smerte ved gåing/løping, stå lenge, sitte med kryssete ben, gjentatte bevegelser. Veldig mange har svake hoftemuskler og det er vondt å ta på trochanter major (kulen på utsiden av hoften/toppen av låret). En test for å sjekke om det er sener eller slimposer rundt trochanter (trokanter på norsk) major som smerter, er å stå på et bein (det vonde beinet i gulvet). Om smertene kommer på utsiden av hoften i løpet av 30 sekunder, kan man være relativt sikker på at dette i alle fall er deler av årsaken til smertene.

Behandling går i ulike overlappende faser og består av hvile/avlastning, smertelindring, gjenoppretting av funksjon (bevegelsesmønster, bevegelighet og styrke) og økning av kapasitet.

Har du smerter på utsiden av hoften? Kanskje du også kjenner det stråler litt nedover? Gjør det vondt å gå/løpe, stå på ett bein og/eller ligge på den vonde siden? Ta kontakt med naprapat på Fredrikstad Rygg- og Leddsenter for oppfølging! Ring 69319911, send mail til firmapost@frl.no eller bruk kontaktskjemaet her i dag!