dame som har vondt i nakken

(Bildet er hentet fra C-Corpus)

Smerter i nakken er noe av det vanligste folk oppsøker naprapat for. Studier viser at så mange som 9-12% av befolkningen går rundt med nakkesmerte/stiv nakke til enhver tid, og 30-50% har nakkesmerter i løpet av et år. Vi vet også en del nakkeplager opptrer periodisk og kommer igjen med ulike intervaller. Det er en høyere forekomst av nakkeplager hos kvinner og hos forekomsten er vanligere med økende alder.

Nakken utgjøres av syv virvler med mellomvirvelskiver mellom seks nederste virvlene. Mellom hodet og den øverste virvelen (C1) og mellom den øverste og nest øverste virvelen finnes ikke mellomvirvelskiver. Dette sammen med muskler, leddbånd, facettledd/bueledd og såkalte uncovertebralledd den funksjonelle delen av halsryggraden. Nakkens ledd (og leddbånd) er designet for god bevegelighet, og de ulike leddflatenes vinkling er designet for spesialiserte bevegelser. Visste du f.eks. at 50% av nakkens vridningsevne finnes mellom øverste (C1 – Atlas) og nest øverste virvel (C2 – Axis)?

I likhet med korsryggen, kan vi dele inn nakkeplager i  generelle, uspesifikke nakkeplager (som er det desidert vanligste),nakkeplager med nervepåvirkning (oftest utstråling til arm) og mer sjeldne tilstander som brudd, kreft, infeksjoner og systemiske sykdommer. Nakkespenninger gir sammen med spenninger i hals og kjeve, bl.a.  også ofte hodepine og svimmelhet. Som nevnt over, har flere kvinner enn menn nakkeplager og økende alder øker også risikoen. Videre ser vi at genene våre spiller inn, samt at røyking, fysisk inaktivitet, statisk/monotont arbeid, presisjonsarbeid og ulike psykososiale faktorer (stress, nedstemthet, mistrivsel, mye tanker osv) øker risiko for utvikling av smerter og/eller stivhet i nakken.