dame med hodepine

Den vanligste formen for hodepine

Spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine, og er det vi kaller en primær hodepine, dvs at den ikke kommer som følge av noe annet. Smertene defineres som milde til moderate i intensitet , og har få tilleggssymptomer. Noen får spenningshodepine enkelte ganger, noen får det periodisk og noen har det kronisk. Diagnosen kronisk spenningshodepine stilles om man har over 15 dager per måned (over 180 dager/år) med spenningshodepine. Opp mot 80% av europeere vil ha spenningshodepine i løpet av livet, mens tilsvarende siffer for Asia og Sør- og Nord-Amerika er 20-30%. Det er litt flere kvinner enn menn som får det. Spenningshodepine er vanligst i alderen 30-39 år, og har synkende forekomst før og etter dette.

Årsak til hodepine

Den underliggende årsaken til spenningshodepine er ukjent. Mest sannsynlig er det økt følsomhet i nervesystemet i nakke- og hodemuskler som årsaken til smertene. Muskelømhet og psykologiske årsaker kan sees ofte sammen med spenningshodepine, men er ikke soleklare enkeltstående bakenforliggende årsaker til hodepinen. Arv kan øke sannsynlighet for utvikling spenningshodepine.

Varighet

Spenningshodepine har gjerne episoder fra minutter til dager. Smertene kjennes oftest på begge sider – gjerne som et mildt eller moderat trykk. Smertelokalisasjonen kan variere – «hele hodet», bakhodet, tinning, panne og/eller isse.  Hodepinen blir ikke verre med aktivitet. Noen er lys- og/eller lydømfintlige. Ved kronisk spenningshodepine, vil mange også kunne kjenne kvalme/uvelhet.

Hodepine kan som sagt ha mange ulike årsaker og er som regel helt ufarlig. Spenningshodepine må derfor skilles fra alt fra migrene, nakkehodepine, hodepine fra kjevene til ulike sykdomstilstander som bl.a. bihulebetennelse, svulster, infarkt, blødninger, blodårebetennelse – og faktisk også legemiddelutløst hodepine. For kvinner er hodepine også det vanligste symptomet på søvnapné (pustestans på natten). Søvnapné er også vanlig hos menn. Vi sender deg til lege dersom vi mener du bør til medisinsk undersøkelse. Ved utredning av søvnapné, samarbeider vi med Somni – også med mulighet for utredning i Fredrikstad.

Konsultasjon hos naprapat

Når du kommer til første konsultasjon, vil vi gå gjennom et intervju og du fyller ut en helseerklæring for at vi skal få best mulig beslutningsgrunnlag videre. Derfra tar vi relevante kliniske tester for å utelukke andre årsaker til hodepine, samt identifisere affekterte deler av nervesystem, muskler og ledd. Nakke, kjeve og øyne er vanlige kilder til hodepine. Med manuelle teknikker forsøker vi å påvirke disse delene, samt sirkulasjonen. Vi gir svært ofte også råd om avspenningsteknikker, pusteøvelser, styrke- og koordinasjonstrening samt generell aktivitet – alt for å fremme balanse i nervesystemet ditt.

Hva kan du gjøre for å forebygge hodepine?

Spesielt når det gjelder hodepine, er stresshåndtering svært viktig. Planlegg dagene godt for å redusere stress og finn gode mestringsteknikker. Pusteøvelser kan være svært effektive her. Det er videre viktig å variere arbeidsstillinger; unngå ensidige, statiske og ugunstige stillinger på nakken – spesielt over tid. Ta hyppige små pauser i løpet av dagen, rull litt med skuldrene – og sett gjerne av litt tid i lunsjen til å gå en liten tur. Små avbrekk på kontoret kan integreres i jobben gjennom f.eks. å skrive ut på en printer litt unna pulten din, gå og ta et plass vann regelmessig – og da må du jo også oftere reise deg for å gå på toalettet… Spesifikke nakkeøvelser (evnt kjeveøvelser), og trening på rett pusteteknikk kan også forebygge  – spør oss om råd!

Sliter du med hodepine? Kontakt naprapat på Fredrikstad Rygg og Leddsenter!