Hofteartrose og kneartrose kan lindres av trening!

Artrose er en kronisk sykdom som rammer flere og flere. I løpet av få år er forekomsten fordoblet og vil øke ytterligere i årene som kommer. Artrose gjør at både bruskmengde og bruskkvalitet i leddene reduseres: Nyere forskning viser også at hele leddet rammes, ikke bare brusken. Artrose er en sykdom man ikke blir kvitt, og forekomsten øker ved økende alder.

Men selv om man ikke blir kvitt artrose, kan man ofte redusere plagene man får fra sykdommen. Så lite som 12 treningsøkter har (i kombinasjon med undervisning om artrose) kan hjelpe: Det har vist seg å kunne redusere smertene med i gjennomsnitt 27% (noen opplever langt større smertereduksjon), øke opplevd livskvalitet/funksjon betraktelig og redusere sykmeldinger med 44%! Legg videre til at bruk av smertestillende medisiner kan reduseres med 32% og at 75% av de som kvalifiserer til å få hofteprotese avslår operasjon etter gjennomført opplegg – så er resultatene svært gode! Den smertestillende effekten av trening er bedre enn effekten av betennelsesdempende medisiner.

I Danmark er nå målet at alle med artrose skal få tilbud om denne behandlingen. Det er symptomene som avgjør behandlingen – man kan ha artrose i 10-15 år før det synes på røntgen, og grad av artrose på røntgen har faktisk ingen sammenheng med opplevde plager i hverdagen. Jo tidligere man kommer i gang med rett behandling, jo bedre er prognosen! Les mer om artrose her!

Publisert 15. august, 2018

Del med andre!