Svimmelhet er en vanlig tilstand som kan påvirke både balanse og oppfatningen av egen kropp i rommet. Denne forstyrrelsen oppstår ofte som et resultat av sensorisk mismatch, som er en ubalanse eller feilkommunikasjon mellom ulike sansesystemer som bidrar til å opprettholde balansen. Sensorisk mismatch er et viktig tema innenfor nevrofysiologi og balanseforstyrrelser, og det er særlig relevant når man ser på behandlingen av ulike former for svimmelhet, som for eksempel krystallsyke, Ménières sykdom eller vestibulær migrene.

Sansesystemenes rolle i balanse

For å forstå sensorisk mismatch er det nødvendig å se nærmere på hvordan menneskekroppen opprettholder balansen. Balansen er avhengig av at tre hovedsansesystemer fungerer i harmoni:

  1. Det vestibulære systemet: Dette systemet finnes i det indre øret og er ansvarlig for å oppfatte hodets bevegelse og posisjon i rommet. Det består av buegangene og otolittorganene, som registrerer rotasjon og lineær akselerasjon.
  2. Synet: Øynene sender informasjon til hjernen om hvordan vi beveger oss i forhold til omgivelsene. Visuelle signaler hjelper oss med å opprettholde balansen, særlig når vi er i bevegelse.
  3. Propriosepsjon: Dette systemet inkluderer sanseinntrykk fra muskler, ledd og sener, som informerer hjernen om kroppens posisjon og bevegelse i rommet.

Normalt sett samarbeider disse tre sansesystemene for å gi hjernen en presis forståelse av kroppens posisjon og bevegelse. Hjernen integrerer informasjonen fra alle tre systemene og sender signaler tilbake til musklene slik at kroppen kan holde seg i balanse. Hvis ett av systemene fungerer dårlig eller gir motstridende informasjon, kan hjernen oppleve sensorisk mismatch, noe som ofte resulterer i svimmelhet.

Hva er sensorisk mismatch?

Sensorisk mismatch oppstår når hjernen mottar uoverensstemmende signaler fra de ulike sansesystemene. Dette kan skje i situasjoner hvor sansene ikke er enige om kroppens bevegelser eller posisjon i rommet. En klassisk situasjon hvor sensorisk mismatch oppstår, er under bilsyke eller sjøsyke. Her forteller det vestibulære systemet at kroppen beveger seg, mens øynene, som ser et statisk miljø inne i kjøretøyet eller båten, registrerer at kroppen er i ro. Denne motstridende informasjonen fører til kvalme og svimmelhet, et fenomen kjent som kinetose.

Når det gjelder patologisk svimmelhet, kan sensorisk mismatch oppstå som følge av sykdom eller skade på et av sansesystemene, oftest det vestibulære systemet. Eksempler på dette er:

•Vestibulær nevritt: En betennelse i balansenerven kan føre til at hjernen mottar svekkede eller feilaktige signaler fra det vestibulære systemet.

•Ménières sykdom: Overproduksjon av væske i det indre øret kan skape forstyrrelser i det vestibulære systemet, som igjen fører til en ubalanse i hjernens oppfatning av kroppens bevegelser.

•Krystallsyke: Små krystaller i det indre øret kan forflytte seg til buegangene, og dette skaper feilaktige signaler om kroppens rotasjonsbevegelser, noe som kan gi akutt svimmelhet.

I slike tilfeller vil hjernen streve med å tolke informasjonen fra de ulike sansene, og pasienten kan oppleve plutselig eller vedvarende svimmelhet. Sensorisk mismatch er oftest funksjonell – og kan også oppstå som følge av f.eks. stress, hjernerystelser eller feilbelastning. 

Symptomer på sensorisk mismatch

Pasienter som opplever sensorisk mismatch kan beskrive svimmelhet på ulike måter. Symptomene kan variere fra lett ustøhet til intens vertigo (følelse av at omgivelsene spinner rundt). Andre vanlige symptomer inkluderer:

  • Kvalme
  • Ubalanse eller ustøhet
  • Desorientering
  • Synsforstyrrelser, som uklart eller hoppende syn
  • Hodepine
  • Nakke/ryggsmerter

Behandling av sensorisk mismatch

Behandling av svimmelhet forårsaket av sensorisk mismatch avhenger av den underliggende årsaken. For eksempel kan behandling av krystallsyke innebære fysiske manøvre for å flytte krystallene til riktig posisjon i det indre øret. Ved vestibulær nevritt vil medisiner og vestibulær rehabilitering ofte være nødvendig for å gjenopprette balansen.

Vestibulær rehabiliteringsterapi (VRT) er en mye brukt behandlingsmetode som fokuserer på å trene hjernen til å kompensere for feilaktige signaler fra sansesystemene. Gjennom spesifikke øvelser kan pasienten gradvis lære å tilpasse seg den sensoriske mismatchen og redusere svimmelheten (eller andre symptomer) . Behandlingen er individuell, og naprapaten tilpasser øvelsene etter pasientens symptomer og behov.

For pasienter med kronisk svimmelhet eller ubalanse kan VRT være svært effektivt, da det hjelper hjernen med å reorganisere og tilpasse seg de feilaktige eller manglende sansesignaler som skaper svimmelheten.

Konklusjon

Sensorisk mismatch er en av hovedårsakene til svimmelhet (og kan altså også skape andre symptomer) og oppstår når hjernen mottar motstridende informasjon fra det vestibulære systemet, synet og propriosepsjonen. Denne uoverensstemmelsen kan føre til alt fra mild ustøhet til alvorlig vertigo, avhengig av alvorlighetsgraden og den underliggende årsaken. Behandling av sensorisk mismatch fokuserer på å gjenopprette balansen mellom de ulike sansene, enten gjennom rehabilitering, medisiner eller manuelle teknikker. For mange pasienter kan vestibulær rehabilitering være en effektiv metode for å tilpasse hjernen til den sensoriske ubalansen og gjenopprette normal funksjon.

Publisert 12. oktober, 2024

Del med andre!