En slimposebetennelse, eller bursitt, kan være svært smertefull – spesielt i akuttfasen. En slimpose er en væskefylt pose/sekk som ligger mellom strukturer og har til oppgave å dempe irritasjon og friksjon mellom disse når de beveger seg i forhold til hverandre. Rundt skulderleddet har vi hele seks slimposer og disse beskytter bl.a. sener, leddbånd, muskler og benstrukturer mot friksjon. Slimposene er bidrar også til koordinering av skulderleddet.

En slimpose (bursa/bursae) som blir betent, sveller opp og blir smertefull. På grunn av hevelsen, oppstår det reduserte plassforhold. Strukturen som i normale tilfeller skal «smøre leddet» og sørge for at bevegelser skjer glatt og smertefritt, vil når den er betent derfor bidra til nedsatt bevegelighet (iblant låser det seg helt!) og smerte ved bevegelse. Det er da armens bevegelse ut fra kroppen i ulike stillinger, samt vridninger som smerter. Å ligge på den smertefulle skulderen kan synes umulig for enkelte da dette ofte legger direkte kompresjon på slimposen. I akuttfasen ser vi også at slimposen også verker en del i hvile. Ofte kan man kjenne og se hevelse i skulderen fra utsiden, og området er også ofte rødt og/eller varmt.

De slimposene som oftest blir irriterte/betente er bursa subacromiale, bursa subdeltoidea og b.subcoracoidale.

Bursitt / slimposebetennelse kan man ha med eller uten bakterier. Om det finnes bakterier, kalles dette septisk bursitt og skal behandles med antibiotika. I de fleste tilfeller er det derimot fravær av bakterier og denne typen bursitt kan ha flere årsaker: Overbelastning (for mye press/friksjon irriterer slimposen og skaper betennelse), direkte vold mot skulder eller at selve skulderleddet er betent og «smitter» slimposen.

Ved undersøkelse av en bursitt kan det i mange tilfeller være vanskelig å skille smerte fra slimposen med smerte fra f.eks. sener som ligger inntil. Forskning har vist at man kan få smertesvar fra «naboen» når man tester på grunn av felles nerveforsyning. I praksis betyr ikke dette all verden, da det er den felles funksjonen i skulderen vi ønsker å bedre. Slimposebetennelse kommer gjerne som følge av senelidelser/«senebetennelser», bristninger i sener, forkalkninger eller impingement. De bakenforliggende årsakene til bursitten er viktig å identifisere – og dermed rette tiltak også mot disse for å avlaste den betente og hovne slimposen.

Har du smerter i skulderen? Ta kontakt med naprapat i dag!