FAI-CAM-PINCER- hofteimpingement - inneklemming-naprapat Fredrikstad Rygg- og Leddsenter

Femoroacetabulær impingement (FAI) er et vanskelig ord på en smertetilstand i hoften der smertene kommer at av trange forhold i hofteleddet. Lårbein og hofteskål støter i hverandre (inneklemming) eller skaper friksjoner i enkelte bevegelser eller stillinger – gjerne med hoften bøyd (som ved huksitting), om lårbeinet beveges inn mot midten og/eller vris innover. Smertene sitter i hofte eller lyske, og mange opplever låsninger, klikking, følelse av at leddet haker seg opp samt at benet svikter.

Vi kan skille mellom to typer FAI/inneklemming; CAM og PINCER. CAM er når det er benutvekster på lårbeinshodet (caput femoris) som gjør det trangere i hofteskåla (acetabulum). PINCER er når det er benutvekster i hofteskåla som «klemmer» rundt lårbeinshodet (PINCER – tenk pincett rundt lårbeinshodet). På røntgen ser vi ofte en del anatomiske normalvariasjoner – det vil si at mange har benutvekster tilsvarende CAM/PINCER uten å ha symptomer fra dette. 20% av befolkningen har slike forandringer. For å få diagnosen må man ha smerter og dette skal være relatert til bøyning, innoverrotasjon og/eller innoverføring av hofteleddet. Det må også foreligge funn på røntgen eller MR. CAM er mye vanligere hos menn enn hos kvinner (14:1), mens PINCER har kvinnelig overrepresentasjon (3:1).

FAI sees ofte i idretter som fotball, ishockey, ulike kampsporter og golf. Mange studier viser sammenheng mellom idrett og FAI (og idrett og artrose) – man spekulerer i om hofteinnklemmingen bl.a. kan skyldes for høy belastning til tilvekstsoner i ungdomsårene. Man har sett radiologiske forandringer (røntgen/MR) hos barn helt ned i 8-9 års alder ved «tidlig elitesatsning». Vi vet at 2/3 hockeyspillere har funn på MR som tilsvarer FAI, men bare 1/5 av disse har symptomer. Røntgenforandringene utvikles som sagt gjerne i ungdomsårene.

FAI kan lede til labrumskader, stressfrakturer av hofteskåla og utvikling av artrose. Man mener faktisk at (på lik linje som «slitt menisk i kneet») FAI (CAM/PINCER) og labrumskader faktisk er et forstadie til/tidlig tegn på artrose.

Selv om FAI og hofteleddsartrose (coxartrose) henger sammen, ser vi også litt kliniske forskjeller. FAI har ofte mest nedsatt hoftestyrke, mens hofteartrose ifølge flere studier ofte har mer fremtredende svakhet forside lår. FAI har ofte mer nedsatt midjefunksjon og nedsatt balanse, mens ved artrose er det ofte mer nedsatt evne til å gå langt mer fremtredende. Begge diagnoser får forandringer i gangmønsteret. FAI rammer yngre, artrose er vanligere ved økende alder.

Konsultasjon hos naprapat.

Vi gjør en grundig evaluering av mekaniske og nevrologiske faktorer som kan påvirke. Nærliggende ledd som ryggrad, bekken, kne og fot/ankel vurderes da også ettersom hofteleddet samarbeider med disse i mange situasjoner. Vanlige stivheter i hofteledd uten røntgenfunn oppfører seg som FAI. Behandlingsmessig bruker vi mye manipulasjon og mobilisering for leddbevegelighet – den opplevde trangheten i leddet vil ikke føles bedre av at det er andre stivheter der i tillegg. Leddbehandling kombineres dette med bløtdelsbehandling. Treningsøvelser er en viktig bit da vi ønsker å gi leddet så god støtte som mulig fra musklene rundt, og gjøre hoften bedre rustet til både hverdagslige og idrettslige belastninger fremover.  Styrketrening står her i fokus, men vi benytter også mye balanse, koordinasjon og mobilitetsøvelser.

Hva kan du gjøre selv for å forebygge?

Treningsplanlegging er viktig, og man bør etterstrebe variert belastning med tilstrekkelig restitusjon mellom øktene. Hofteimpingement starter ofte tidlig i ungdomsårene så her har foreldre og trenere et stort ansvar! Styrkeøvelser som utfall, utoverføring med strikk/kabeltrekk, innoverføring med strikk/kabeltrekk, hoftebøy med strikk/kabeltrekk og hoftestrekk med strikk/kabeltrekk er gode øvelser som kan brukes både som et ledd i forebyggende og rehabiliterende trening. Mange med diagnosen tror at de har sliter med stram hoftebøyer. Vår erfaring her er at det tøyning av hoftebøyere ofte (men ikke alltid!!) provoserer tilstanden – ved å tøye hoftebøyerne vil man presse lårbeinshodet fremover i leddet og man kan da skape mer innklemming. Om det nettopp er denne konflikten i fremre del av leddet som gir smerter, er det mye bedre å trene styrke på hoften (f.eks. med øvelsene som er nevnt over) kombinert med mobilisering av hofteleddet. Dette kan gjøre på mange måter og i mange vinkler avhengig av behov. Nedenfor viser vi en enkel tøyning av leddet du selv kan gjøre hjemme (kombinert med styrketrening):

selvmobilisering femoroacetabulær impingement-FAI - naprapat Fredrikstad Rygg- og Leddsenter

Legg deg i en døråpning med det ene beinet gjennom døråpningen og det stive/smertefulle benet hvilende med foten mot dørkarmen. Klarer du 90 grader i kne + hoft er det bra, men det kan hende at du må litt lenger fra veggen om utgangsstillingen smerter i hoften. Plassér så hendene dine som vist på bildet (eller med tomlene samlet mot låret) og legg et press mot lårbeinet parallelt med gulvet. På denne måten presser du lårbeinet bort fra hofteskåla (altså i motsatt retning som tøyning av hoftebøyerne vil gjøre…), hold 30-60 sek – bør repeteres ca 5x/dag. Tøyningen skal være smertefri og ikke provosere inneklemmingen underveis eller etter.

Aktive varianter en tykk strikk når du knebøy/utfall fungerer også bra, og her har du også muligheter til å variere tøyningens retning i større grad.

Sliter du med smerter i lyske/hoft? Smerter det i ulike stillinger? Føles det stramt ut på forsiden av hoften? Og det hjelper ikke tøye hoftebøyerne selv om alle gir deg råd om nettopp dette? Da kan du ha hofteinnklemming/FAI eller liknende funksjonelle tilstander.

Ønsker du vurdering av naprapat? Bestill time på 69319911, send oss en mail via kontaktskjemaet nedenfor eller klikk her for å komme til online booking!