
Artrose er en leddlidelse som rammer veldig mange. Så mange som 8% av befolkningen har plager fra artrose (og langt flere har tilstanden).
Artrose er for mange bedre kjent som slitasjegikt. Slitasjegikt er et upresist begrep ettersom tilstanden ikke nødvendigvis skyldes at «noe slites ut». Leddsvikt er et bedre begrep på å beskrive hva artrose er: Tradisjonelt har man tenkt på artrose på noe som primært rammer leddbrusken, mens nyere forskning viser at hele leddet rammes inkludert leddbånd og eventuelle menisker. Musklene rundt leddet blir gjerne også vonde. I kneet kan en meniskirritasjon være et tidlig tegn på artrose, og man kan faktisk stille diagnosen artrose lenge før det eventuelt synes på røntgenbilder. Leddforandringer som synes på billeddiagnostikk kommer sent i forløpet og man ser det tidligere med MR enn vanlig røntgen. Og selv om man ser det på bilder, er det ikke sikkert man har plager av det.
Hvor er artrose mest vanlig?
Det er vanligst med artrose i hofter, knær, fingre og storetå, men kan utvikles i alle ledd. Vi kan skille mellom primær og sekundær artrose: Den primære artrosen utvikles av ukjent årsak, men man har sett at bl.a. alder, arv, inaktivitet og vekt spiller inn. Flere kvinner enn menn rammes av lidelsen. Den sekundære artrosen kommer en stund etter skade på et ledd (leddbånd, menisk, brusk eller brudd – posttraumatisk artrose). Den sekundære artrosen utgjør ca 12% av alle med artrose. Med denne kunnskapen ser man også stor samfunnsverdi i å drive skadeforebyggende trening i barne- og ungdomsidrett: Unngår man bl.a. kneskader, begrenser man derfor også antall tilfeller med artrose. Hvor lang tid etter skade det tar før eventuelt artrose utvikles, avhenger bl.a. av skadens omfang. Leddnære brudd kan skape artrose på så lite som under to år, men som regel går det mange år før artrose eventuelt utvikles.
Symptomer
Symptomene ved artrose kommer som regel gradvis og utvikles over tid og karakteriseres av smerter og/eller stivhet i og rundt ledd. Ulike bevegelser kan bli smertefulle, og mange opplever ledd som ustabile. Smerter kan også foreligge i hvile – inkludert på natten. Smertens intensitet er ofte varierende. En del hører knirkelyder/knatrelyder ved bevegelse av det aktuelle leddet.
Konsultasjon hos naprapat
Vi starter med en grundig undersøkelse for å kartlegge smertebildet best mulig – og utelukke eventuelle andre årsaker til smertene. En naprapat bruker manuelle teknikker for ledd og muskler. Vi tenker helhetlig og jobber f.eks. ofte med ryggrad og ankel/fot ved artrose i kne eller hoft. I tillegg gis ofte treningsprogram, livsstilsråd og tips om hvordan du skal håndtere artrose i hverdagen. Artrose kan ikke helbredes, men man etterstreber symptomlindring og forbedret funksjon. Vi tilbyr nå kurset «Artrosehjelpen». Hovedingrediensene er trening og undervisning. Kurset på store prosjekter i Danmark og Sverige. Les mer her!
Kontakt naprapat på Fredrikstad Rygg- og Leddsenter om du ønsker vurdering av leddet ditt!