Artrose i hender og fingre er den vanligste formen for artrose, tidligere kalt slitasjegikt. Artrose er en sykdom som rammer hele leddet, selv om det er mest kjent at det rammer brusk. Les mer om artrose her! Forekomst av artrose øker med økende alder og man anslår at ca 30% av befolkningen mellom 60 og 70 år har artrose påvist på røntgen i hender eller fingre. Rundt 10% av de mellom 40 og 50 år har allerede utviklet artrose. OBS! Artrose som diagnose kan stilles uten røntgen, og man kan ha symptomer fra artrose i 10-15 år før det synes på røntgen; det er først i senere faser at brusken i leddet er brutt ned nok til å synes på bilder. Det er alltid symptomene – og ikke røntgenbilder – som avgjør hvilken behandling som settes inn. Les mer om artrose generelt her!

Symptomer fra artrose i fingrene/hendene er smerte/ømhet, stivhet og nedsatt funksjon i leddene ved bruk. Både skarpe smerter og brennende følelse er valig. Finmotorikken blir gjerne nedsatt, mange føler seg klumsete og mister ting. Det kan bli vanskelig/det gjør ofte vondt i hverdagsaktiviteter som bl.a. å åpne bokselokk/flasker, vri opp kluter, skru med skrutrekker, kneppe knapper, skrive, skrelle poteter, skjære eller løfte tungt f.eks. en stekepanne. Mange utvikler karakteristiske «kuler» på fingerleddene – noe som skyldes forandringer i knoklene rundt leddet, samt i leddbånd og leddkapsler. Det er gjerne de ytterste leddene på fingrene som rammes, mens på tomlene rammes oftest grunnleddet inn mot håndleddet (smertene sitter likevel gjerne i hele tommelen). Mange er stive på morgenen, men opplever at stivheten avtar etter en tid i aktivitet. Noen får også artrose i håndleddet, her er ofte symptomene stivheten verst etter en stund i hvile, mens smertene øker i takt med økt tid i aktivitet. Som generelt ved artrose utvikler også noen generell trøtthet, såkalt fatigue.

Konsultasjon hos naprapat:

Først; artrose er en sykdom man ikke blir kvitt, men man kan vurdere ulike tiltak for å dempe smerter, bedre funksjon og bremse sykdomsutviklingen. En naprapat vil gjøre en grundig undersøkelse av hendenes og fingrenes ledd, samt sener og muskler i underarm og hender som styrer disse. Som regel ser man også på andre strukturer som hjelper til i hverdagen, som f.eks. ryggrad og skuldre, og gjør en grundig undersøkelse av nervesystemet. Leddteknikker som manipulasjon eller mobilisering benyttes ofte. Trykkbølger eller laser brukes iblant for åprøve å oppnå smertelindring og sirkulasjonsøkning, samt at muskulære teknikker som f.eks. triggerpunktsbehandling og massasje legges til «coctailen». Medisinsk akupunktur brukes i både muskler og ledd. Videre vil naprapaten hjelpe deg med et treningsprogram for fingrene som du skal gjøre hjemme og som etter hvert skal være basisen i sykdomshåndteringen. Tips og råd for å gjøre hverdagen enklere med smertene, bistår vi selvsagt også med underveis. Lenger ned på siden linker vi også til info om vår artroseskole.

Hva kan du gjøre selv for å forebygge smerter?

Et godt sammensatt treningsprogram kombinert med endringer i hverdagen, vil kunne utgjøre stor forskjell for dine symptomer. Det kan være enkle ting som å være bevisst på å bruke to hender i stedet for en hånd da man skal løfte, flytte belastning fra små til store ledd, variere gripestillinger, endre hvile/belastningsperioder osv. Med de rette grepene er et godt liv med artrose mulig! Se for øvrig info om vår artroseskole for knær- og hofter – mye av denne infoen er relevant også for all artrose og man kan ha stort utbytte av å delta på teoridelen her.

Er du interessert i å jobbe med hjemmeøvelser for å dempe smerter og bedre funksjon i hender og fingre? Bor du langt unna? Vi tilbyr tilpasset hjemmeprogram (inkl generelle råd) og en liten treningsstrikk spesialtilpasset for hånd og fingre – og kan sende til DEG! Pris program og strikk: 350kr + porto. Kontakt oss ved å klikke på «send oss en mail» – og beskriv plagene i korte trekk.