trefigur med armene i været

Vi tilbyr artroseskole; et undervisnings- og treningsopplegg for personer med artrose (slitasjegikt) i knær og-/eller hofter. (Les mer om artrose generelt her og om artrose i rygg her!)

Opplegget er basert på et stort dansk prosjekt der man deltar på to-tre forelesninger om artrose, samt deretter gjennomfører et seks ukers treningsopplegg i gruppe eller som hjemmetrening. Over 70.000 dansker og svensker har gjennomgtt dette opplegget. Du vil også få tips om nyttige hjelpemidler (Hvilke sko bør du bruke? Trenger du innleggssåler? Noen kan få veldig god effekt av såler, mens studier viser at visse typer såler provoserer enkelte typer med artrose…osv, osv…) og eventuelle livsstilsendringer.

Trening

Treningen består av en serie grunnleggende øvelser for knær og hofter, men også mage og rygg. Styrketreningen legges opp for å bedre samspillet mellom nerver og muskler (nevromuskulær trening) og dermed bedre funksjon. Forbedret funksjon, sammen med mekanisk stimuli og økt sirkulasjon er med på å kunne redusere symptomene. Etter endt undervisning, kan du velge om du vil trene hjemme 2-3 ganger per uke, eller trene i gruppe med instruktør. Trening i gruppe under oppsyn har vist seg å være dobbelt så effektivt som trening hjemme.  Vi kartlegger smerteintensitet fortløpende og funksjonsnivå ved oppstart og ved avsluttet prosjekt. Du blir tett fulgt opp av naprapat underveis.

Flere steder i Skandinavia

Et liknende opplegg finnes også i Sverige og tilsammen i Sverige og Danmark har over 70.000 gjennomført dette opplegget. Forskerne har som målsetning at denne type oppfølging skal kunne tilbys alle med artrose! Vi på FRL kommer i tillegg til å legge til rette for individuelle tiltak om det er behov for dette, og inkluderer også informasjon om moderne smertefysiologi/smertemekanismer i tråd med internasjonale retningslinjer. Har du eller noen du kjenner plager fra artrose? Ta kontakt for mer informasjon eller påmelding!