kvinne med vondt i ryggen sin

Spondylolistese, virvelglidning, kan oppstå som følge av normale aldersforandringer (degenerative forandringer) i ledd og mellomvirvelskive.

Tilstanden er vanligst på nivå L4-L5 og opptrer vanligvis etter 40-års alder. Tilstanden er ca fem ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Spondylolistese kan også sees hos barn som har en spondylolyse – en ukomplett sammenvoksning av en ryggvirvel. Spondylolyse kan man også se hos voksne som tretthetsbrudd eller mer sjeldent akutt etter et traume (ulykke, idrettsskade osv).

Symptomer:

Spondylolistese kan gi uspesifikk belastningssmerte i ryggen, og ved uttalt glidning, kan spinal stenose oppstå og både ryggmargskanal og nerverotskanal kan påvirkes. I korsryggen resulterer dette ofte i smerter/symptomer ned i beina – les mer om isjias her! Muskulaturen på bakside lår (hamstrings) er ofte veldig stiv og stram. Ofte er det bakoverbøyning i rygg som er den mest smertefulle bevegelsen. Det skal ganske mye glidning til før det gir symptomer – som regel må virvelen skli mer enn tilsvarende enn 50% av virvelens diameter.

Konsultasjon hos naprapat:

Vi kan ikke påvirke virvelens glidning, men forsøker å skape avlastning, samt jobbe med muskulære kompensasjonsspenninger i rygg/hofter. Du vil få råd om spesifikk trening av kjernemuskler og mobilitetsøvelser for områder med nedsatt bevegelighet.

Ved uttalte vedvarende symptomer, kan operasjon være et alternativ for noen få. Korsett brukes også i behandling der spondylolyse foreligger.

Hva kan du selv gjøre for å forebygge plager?

De fleste med virvelglidning opplever kun moderate symptomer. Trening av kjernemuskler og generell fysisk aktivitet forebygger en del plager. Erfaringsmessig ser vi også at tøyning av forside lår og hoftebøyere avlaster en god del. Og husk at selv om du har fått påvist dette på røntgen eller MR, er det ikke sikkert du vil få problemer i det hele tatt – eller at det er virvelglidningen som bak problemet om du allerede har plager.