Med løperkne tenker her vi på iliotibialbåndsyndrom /ITB-syndrom/iliotibial smerte, ikke fremre knesmerter som enkelte også benevner løperkne) som gir smerter på utsiden av kneet. Runner’s knee er som navnet tilsier ikke helt uvanlig hos…løpere. Man ser dog lidelsen også ofte hos syklister, militære og andre personer som utfører aktiviteter som medfører knebøy/strekk mange ganger. De gjentatte bøye/strekkbevegelsene, medfører i teorien friksjon mellom lårbeinets ytre/nedre del og det kompakte iliotibialbåndet – et langt bindevevsdrag som går fra den store setesmuskelen og en hoftebøyer ned langs utsiden til leggens øvre del. Det er rapportert at løperkne står for omkring en femtedel av alle skader i beina, men et mer forsiktig anslag sier at rundt 10% av løperne rammes av tilstanden. Personer med løperkne har gjerne et karakteristisk endret bevegelsesmønster i bakfot, ankel, kne og hoft sammenliknet med personer uten smerter. Dette bevegelsesmønsteret gjør at noen mener det er mer sannsynlig at det er gjentatt strekk i iliotibialbåndet som skaper smerte – ikke friksjon mot underlaget.

Selve smerten sitter på yttersiden av lårbeinets nedre del, iblant litt nedenfor også. Smertekildene er selve iliotibialbåndet, men det kan også være en slimpose som skal dempe friksjonen som blir irritert/betent – eller underliggende fettvev eller løst bindevev. Kompresjonen av iliotibialbåndet og slimposen er størst når kneet er bøyd ca 30 grader. Ettersom mange med løperkne har nedsatt pronasjon i landingsfasen av et løpesteg, innebærer dette også nedsatt støtdemping og økt kraftoverføring gjennom (det ytre) leggbeinet. Både ytre del av kneleddet og leddet mellom leggbein og skinnebein vil få økt belastning av dette – og kan derfor også være en smertekilde rundt yttersiden av kneet.

Dette er en overbelastningsskade, da gjentatt belastning over tid medfører irritasjonen. En naprapat tenker helhetlig og forsøker å finne frem til ulike årsaker til hvorfor skaden har oppstått. De fleste får dette på en side, mens man løper jo med begge bein… Beinlengdeforskjeller, føttenes og hoftenes funksjon evalueres grundig – det samme gjør ryggradens og bekkenets bevegelighet. Man vet at svake utoverførere i hoften øker risiko for utvikling av løperkne, og ettersom iliotibialbåndet kommer fra den store setesmuskelen gluteus maximus og hoftebøyeren tensor fascia latae vil også bevegeligheten i disse musklene kunne påvirke mye. Forholdet mellom disse musklene i styrke og bevegelighet likeså. Naprapaten vurderer ofte underlag, sko, innleggssåler, treningsmengde – og spesielt økning av denne. Løpeteknikk evalueres også om nødvendig.

Har du smerter ved utsiden av kneet når du løper? Og tror det er løperkne? Kontakt naprapat hos Fredrikstad Rygg- og Leddsenter i dag!